warisan budaya kita

warisan budaya kita

salam ukhwah tuk semua..

i try to make my blog my interesting..so hope i can do it n i can maintainabout my komitmen;)

salam ukhwah tuk semua..

i try to make my blog my interesting..so hope i can do it n i can maintainabout my komitmen;)

Wednesday, November 4, 2009

Kenali Seni Budaya (Mak Yong)Mak Yong adalah salah satu daripada khazanah seni persembahan negara kita yang diangkat diperingkat Antarabangsa oleh UNESCO. Mak Yong dipersembahkan dalam bentuk lakonan,tarian dan juga nyanyian. Ia juga bolehlah dikatakan sebagai satu seni drama-tari yang berasal dari daerah Siam,Patani. Dalam persembahan Mak Yong ini juga terdapatnya ritual-ritual yang tertentu sebagai penghormatan kepada roh atau semangat. Kebiasaannya jalan cerita seni persembahan Mak Yong berunsurkan daripada cerita rakyat dan biasanya mengangkat golongan Istana atau pembesar sebagai cerita utamanya.
Watak-watak dalam Drama-tari ini adalah seperti watak Mak Yong, Peran, Pak Yong, dan sebagainya. Biasanya lakonan akan dibuat dalam bentuk bulatan.
Mak Yong dipersembahkan sebagai hiburan dan juga sebagai cara perubatan. Mak Yong dipercayai wujud sebelum kedatangan Islam lagi. Ia dipentaskan sebagai pementasan Diraja di bawah naungan Kesultan Kelantan sehingga 1920-an. Dengan itu, tradisi ini dikekalkan dalam bentuk asal tanpa meninggalkan peningkatan yang terdapat di istana seperti pakaian yang berhias cantik.
Persembahan Mak Yong biasanya dibuka dengan lagu "Mengadap Rebab" diikuti dengan tarian, lakonan dan muzik. Setiap satu cerita mampu dipersembahkan merentasi beberapa amalam dalam siri pertunjukkan tiga jam. Dalam persembahan tradisi di kampung, ia dilakukan dipanggung terbuka yang berlatarkan daun kelapa. Penonton akan duduk di tiga sisi panggung, sisi yang ke empat dikhaskan bagi orkestra yang terdiri dari pemain rebab, gendang kepala dua dan tetawak. Kebanyakan peranan dilakukan oleh wanita dan ceritanya berasaskan cerita rakyat tradisi dengan watak raja, dewa dan pelawak. Mak Yong di kaitkan dengan upacara di mana pawang cuba menyembuhkan pesakit yang dirasuk melalui nyanyian, tarian bersawai dan menurun.

1 comment:

  1. u,awat guna tulisan ni...mesti copy n paste...heeheheh..napa tak amik gambar baru....tu gambar senior i...hehehhe lama giler dah gambar tu

    ReplyDelete